Tips voor wandelaars: kleding, sokken en schoeisel

Do's and don'ts

Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of net begint, het kiezen van de juiste sportkleding en schoeisel is cruciaal. Niet alleen voor comfort, maar ook om blessures te voorkomen. Hier volgen handige gids om je te helpen de beste keuze te maken.

Kies kleding die lekker zit en goed voelt

Kies voor kleding die comfortabel zit en niet knelt. Materialen zoals katoen, tricot of wol zijn ideaal. Het is belangrijk dat je kleding zweet goed opneemt. Voor de dames: vergeet niet een goede sport-bh aan te schaffen.

Pas je kleding aan het weer aan

  • Bij koud weer: trek meerdere lagen aan die je gemakkelijk uit kunt doen als je het warm krijgt. Draag een muts die je oren bedekt als het vriest, en geef de voorkeur aan wanten boven handschoenen als je snel koude handen krijgt.
  • Tijdens regen: zorg voor kleding die waterafstotend, winddicht en ademend is. Een lichte regenjas is handig, en als het niet te hard waait kun je ook denken aan een opvouwbare paraplu, vooral handig voor als je een bril draagt. Zorg dat je bovenlichaam droog blijft en vermijd schurende kleding.
  • Op warme dagen: draag luchtige hoofdbedekking die niet knelt. Bescherm je bovenlichaam en je nek tegen de zon om verbranding te voorkomen. Meer tips voor wandelen in warm weer.

Goede wandelsokken

Kies voor wol, badstof of katoenen sokken zonder naden of met zachte naden, en zorg dat ze na het wassen zacht blijven. Als je sokken grote naden hebben, draag ze dan binnenstebuiten.

Goede wandelschoenen

  • Bezuinig niet op schoenen.
  • Ga naar een speciaalzaak en pas de schoenen met de sokken die je van plan bent te dragen.
  • Doe dit niet te vroeg of laat op de dag.
  • De schoenen moeten goed passen, maar nog steeds genoeg ruimte bieden voor al je tenen.
  • De hak moet stevig zijn, en de zool goed geprofileerd.
  • Zorg dat het voetbed je voeten goed ondersteunt. Bij zwakke enkels kies je beter voor hoge schoenen.
  • Als je merkt dat je veters te strak zitten na een tijdje, maak ze dan wat losser. Loop je schoenen goed in door ze thuis regelmatig te dragen.
  • Veel mensen strikken hun veters te strak, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook kan leiden tot blessures zoals scheenbeenklachten. Houd hier dus rekening mee! Tips voor een goed gestrikte schoen.

Gerelateerd nieuws

Overmatig zweten tijdens het wandelen

Last van overmatig zweten tijdens het wandelen? Ontdek wat hyperhidrosis is en welke behandelingen, zoals aluminiumchloride en iontoforese, effectief kunnen zijn.

Ingegroeide teennagel? Dit kun je eraan doen!

Een ingegroeide teennagel, ook wel unguis incarnatus genoemd, ontstaat wanneer de scherpe rand van een teennagel in de huid van de teen groeit. Dit probleem komt meestal voor bij de grote teen. Een ingegroeide teennagel kan gemakkelijk ontstoken raken.

Blauwe teennagel: Oorzaken, symptomen en behandeling

Een blauwe teennagel ontstaat door een bloeding onder de nagel (subunguaal hematoom), waarbij de nagel soms loslaat van de teen. Meestal komt dit voor bij de langste teen. Bij de meeste mensen is dit de grote teen, maar bij een aanzienlijk deel van de bevolking kan het ook de tweede teen zijn.