Insectenbeten en -steken

Wandelen

Steken van insecten zoals mieren, muggen, wespen en bijen zijn meestal meer hinderlijk en pijnlijk dan levensbedreigend. Jaarlijks wordt een aanzienlijk deel van de populatie gestoken.

Symptomen:

De beet van een insect veroorzaakt typisch lokale symptomen aan de huid, waaronder pijn, zwelling en roodheid, aangevuld met jeuk. In zeldzame gevallen kunnen insectenbeten aanleiding geven tot een anafylactische shock, gekenmerkt door ademhalingsproblemen, cyanose van handen en gezicht, een acute bloeddrukdaling en het verlies van bewustzijn.

Behandeling:

Indien je gestoken bent door een insect, verwijder dan onmiddellijk eventuele restanten, zoals een angel. Hoe sneller dit gebeurt, des te minder gif verspreidt zich in het lichaam. Vervolgens kan zuigen aan de beetwond helpen. Een applicatie van een koude en vochtige doek kan soelaas bieden bij jeuk, pijn of zwelling.

Als bekend is dat je een aanzienlijke allergie hebt voor bepaalde insectenbeten, is het raadzaam om altijd een adrenaline-injectie bij de hand te hebben, welke verkrijgbaar is op voorschrift. Na gebruik van de injectie is het alsnog cruciaal om direct een dokter te consulteren. Beten van bijen en wespen kunnen in uitzonderlijke gevallen dodelijk zijn. Heb je eerder een ernstige allergische reactie ervaren na een beet, dan is het wijsheid om contact op te nemen met je dokter.

Gerelateerd nieuws

Overmatig zweten tijdens het wandelen

Last van overmatig zweten tijdens het wandelen? Ontdek wat hyperhidrosis is en welke behandelingen, zoals aluminiumchloride en iontoforese, effectief kunnen zijn.

Ingegroeide teennagel? Dit kun je eraan doen!

Een ingegroeide teennagel, ook wel unguis incarnatus genoemd, ontstaat wanneer de scherpe rand van een teennagel in de huid van de teen groeit. Dit probleem komt meestal voor bij de grote teen. Een ingegroeide teennagel kan gemakkelijk ontstoken raken.

Blauwe teennagel: Oorzaken, symptomen en behandeling

Een blauwe teennagel ontstaat door een bloeding onder de nagel (subunguaal hematoom), waarbij de nagel soms loslaat van de teen. Meestal komt dit voor bij de langste teen. Bij de meeste mensen is dit de grote teen, maar bij een aanzienlijk deel van de bevolking kan het ook de tweede teen zijn.