Blauwe teennagel: Oorzaken, symptomen en behandeling

Een blauwe teennagel ontstaat door een bloeding onder de nagel (subunguaal hematoom), waarbij de nagel soms loslaat van de teen. Meestal komt dit voor bij de langste teen. Bij de meeste mensen is dit de grote teen, maar bij een aanzienlijk deel van de bevolking kan het ook de tweede teen zijn.

Oorzaken

Een blauwe teennagel wordt meestal veroorzaakt door herhaaldelijke bewegingen van de voet in de schoen. Hierdoor ontstaat er constant druk op de nagel. Strakke schoenen en te lange teennagels kunnen het risico op een blauwe nagel vergroten.

Symptonen

De blauwe nagel kan pijn doen door de druk die onder de nagel toeneemt, maar dit is niet altijd het geval. De nagel kleurt eerst blauw en kan later zwart worden.

Behandeling

In de meeste gevallen geneest een blauwe teennagel vanzelf binnen een tot twee weken. Als de pijn hevig en acuut is, kan een arts een klein gaatje in de nagel maken om het bloed te laten weglopen en de druk te verlichten.

Praktische tips

Zorg dat je goed passende schoenen en sokken draagt. Als je schoenen knellen, laat ze aanpassen door een schoenmaker.Trek je veters stevig aan.Houd je teennagels kort.Probeer eens om twee paar sokken te dragen voor extra bescherming.

Gerelateerd nieuws

Blaren: Zo voorkom en behandel je ze effectief

Een blaar is een met vocht gevulde zwelling van de huid die ontstaat door wrijving of andere invloeden op de huid.

Rode vlekken tijdens of na het wandelen

Veel wandelaars ervaren tijdens of na lange wandelingen rode, niet gezwollen vlekken op de onderbenen, die soms kunnen jeuken.

Wat drink je?

Een goede sportdrank levert zowel koolhydraten als vocht en mineralen. Water is weliswaar een uitstekende dorstlesser tijdens korte en laagintensieve trainingen, maar tijdens een lange wandeltocht is het beter om naast water een andere drank te kiezen. Water levert immers geen koolhydraten. Bovendien stimuleert water (zonder zout) de urineproductie.