Tips om je voeten in optimale conditie te brengen

Het meest belangrijke gereedschap van een wandelaar zijn natuurlijk de voeten. En die krijgen dan ook een hoop te verduren, zeker in meerdaagse evenementen zoals de 4Daagse. In dit artikel geeft Joyce Bekkering, gediplomeerd ProVoet sportpedicure en medisch pedicure, tips over wat wandelaars kunnen doen om hun voeten in optimale conditie te brengen.

Ga tijdig en regelmatig naar een pedicure

“Er komen wel eens mensen voor het eerst bij mij die bijvoorbeeld twee weken later een grote wandeltocht gaan maken. Dan ben je al te laat. Het beste advies is een afspraak bij de pedicure te maken vóór je begint met trainen. Een pedicure kan checken welke problemen er al zijn en kan de wandelaar leren hoe hij goed voor zijn voeten moet zorgen. Het is verstandig om elke zes tot acht weken een afspraak te maken. De pedicure kan dan in de gaten houden hoe de voeten zich houden bij steeds hogere belasting en tijdig problemen signaleren.”

“Het beste is om de voeten kort te wassen met koud water en daarna goed af te drogen, ook tussen de tenen.

Joyce Bekkering, gediplomeerd ProVoet sportpedicure en medisch pedicure

Blaren

“Blaren zijn ongetwijfeld het grootste probleem dat een wandelaar kan hebben. Zweetvoeten kunnen de kans op blaren vergroten, omdat dat zorgt voor wrijving. Dit is te voorkomen door de voeten in smeren met talkpoeder. Ook kan het helpen twee paar sokken te dragen, naadloos uiteraard. Dan krijg je druk en wrijving tussen de sokken in plaats van tussen de sok en de voet. Er zijn speciale dunne ondersokken te koop. Ook wandelwol is een handig product. Dit is schapenwol met lanoline. Dit is een stofje dat het schaap zelf aanmaakt en bescherming biedt tegen regen en kou. De lanoline werkt ook goed om blaren te voorkomen. Bovendien verzorgt en
beschermt het de voeten. Wandelwol kun je om je voeten wikkelen voor je je sokken aan doet. Ook kun je een dotje op een probleemplek stoppen of tussen de tenen. De wol vormt zich naar de voet, waardoor je er al snel niets meer van voelt. Check wel eerst of je wellicht allergisch is voor lanoline. Als er ‘vaste plekken’ zijn waar iemand snel blaren krijgt, is het aan te raden om vooraf de voeten in te tapen.”

Hygiëne

“Voethygiëne is belangrijk, maar was de voeten bij voorkeur niet met zeep. Zeep zorgt ervoor dat de huid zachter en kwetsbaarder wordt. Ook een voetenbad is niet aan te raden. Daarvan wordt de huid week. Het beste is om de voeten kort te wassen met koud water en daarna goed af te drogen, ook tussen de tenen.

Ingegroeide teennagel

“Om een ingegroeide teennagel te voorkomen, is het belangrijk om de teennagels regelmatig recht af te knippen. Niet te kort.”

Eelt

“Eelt biedt bescherming aan onze voeten. Overtollig eelt is wel een probleem. Er kunnen kloven ontstaan, of blaren die onder het eelt gaan zitten. Een pedicure kan overtollig eelt verwijderen. Het is belangrijk om dat niet te kort voor een wandelevenement te doen, het liefst minstens twee weken voor de start.”

Voetcrèmes

“Als men niet gewend is aan het gebruik van voetcrème, is het niet slim om er tijdens een evenement als de 4Daagse mee te beginnen. De voeten zijn het dan niet gewend en je weet nooit hoe ze zullen reageren. Begin er in de voorbereiding op zo’n evenement mee. Er zijn verschillende soorten voetcrèmes. Crème met kamferspiritus verstevigt de huid. Van veel wandelen kan de voetzool dunner worden. Deze crème helpt daartegen. Een crème met ureum zorgt ervoor dat men niet te veel eelt krijgt en er zijn ook crèmes speciaal voor erg droge voeten.”

Na de tocht

“Speol de voeten snel met koud water en droog ze goed af. Ook is het slim om de voeten snel te luchten. Zelf gebruik ik na het hardlopen slippers van het merk Oofos. Die zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met hielspoor. Ze hebben een heerlijk voetbed en je voelt de vermoeidheid wegtrekken. Ook is het na afloop van een lange wandeling goed om met de benen omhoog te zitten en de voeten en tenen te laten masseren.

Gerelateerd nieuws

Altijd spanning in je lijf?

Je schouders staan altijd wat opgetrokken. Je hebt regelmatig last in je nek of hoofdpijn. En aan het eind van de dag voelt je rug alsof je een rugzak van twintig kilo hebt gedragen. Grote kans dat je last hebt van hoge spierspanning. Grote kans dat je last hebt van hoge spierspanning. En nee: dat is niet alleen vervelend. Het kan op de lange termijn ook voor flinke klachten zorgen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen.

Hoe massage stress vermindert

Stress is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Werkdruk, sociale verplichtingen en prikkels van overal om ons heen zorgen ervoor dat ons lichaam vaak in een constante staat van alertheid verkeert. Dit kan leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn, gespannen spieren en zelfs langdurige gezondheidsproblemen. Wist je dat massage een krachtige manier is om stress te verminderen? Dit heeft alles te maken met de stofjes die tijdens een massage vrijkomen.

Onderhoud je lichaam als een F1 auto

Het Formule 1-seizoen gaat weer van start, en dat betekent dat teams als Red Bull Racing alles op alles zetten om de auto van Max Verstappen in topvorm te krijgen en te houden. Elke race draait om snelheid, precisie en betrouwbaarheid. Daarom krijgt zijn auto voortdurend onderhoud: de bandenspanning wordt gecontroleerd, de motor wordt geoptimaliseerd en de aerodynamica wordt afgesteld. Maar wist je dat jouw lichaam net zo’n onderhoud nodig heeft? Massage is in feite het pitstopmoment voor jouw spieren, zodat je soepel en krachtig blijft bewegen.