Je schouders staan altijd wat opgetrokken. Je hebt regelmatig last in je nek of hoofdpijn. En aan het eind van de dag voelt je rug alsof je een rugzak van twintig kilo hebt gedragen. Grote kans dat je last hebt van hoge spierspanning. Grote kans dat je last hebt van hoge spierspanning. En nee: dat is niet alleen vervelend. Het kan op de lange termijn ook voor flinke klachten zorgen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen.
Spieren horen te kunnen afwisselen tussen spanning en ontspanning. Maar soms blijven ze constant (licht) aangespannen, zelfs als je in rust bent. Dat noemen we hoge spierspanning. Het is geen ziekte of blessure op zichzelf, maar een veelvoorkomende reactie van je lichaam op stress, overbelasting of verkeerde houdingen.
De klachten kunnen per persoon verschillen. Maar dit zijn signalen waar je alert op kunt zijn:
Sommige mensen voelen continu ‘onrust’ in hun lichaam, of kunnen niet stilzitten. Anderen merken pas iets als ze wakker worden met pijn, stijfheid of hoofdpijn.
Er is vaak niet één oorzaak aan te wijzen, maar dit zijn veelvoorkomende triggers:
Zonder dat je het doorhebt, hou je je spieren dan gespannen. Dat voelt misschien veilig of normaal, maar het lichaam raakt vermoeid en de spanning bouwt zich op.
Het goede nieuws: je kunt zelf veel doen om hoge spierspanning te verminderen. Kleine aanpassingen maken vaak al verschil.
Let op je houding
Zorg voor een goede (werk)houding, wissel regelmatig van positie en neem kleine pauzes.
Beweeg bewust
Rustige bewegingen zoals wandelen helpen je spieren te ontspannen.
Ademhaling
Een hoge ademhaling houdt je lijf in ‘actie-modus’. Probeer eens bewust lager te ademen via je buik.
Slaap
Voldoende slaap helpt je lichaam herstellen. Lig je vaak wakker? Ook dan kan je spierspanning opbouwen.
Massage is een van de meest directe manieren om hoge spierspanning te verlichten. Het zorgt niet alleen voor ontspanning van je spieren, maar ook voor een rustiger hoofd.
Een goede masseur voelt waar spanning zit, en past daar zijn of haar techniek op aan. Massage doet meer dan alleen je spieren losmaken. Door de aanraking maakt je lichaam het stofje oxytocine aan, dat geeft een gevoel van veiligheid en ontspanning. Tegelijk daalt het niveau van het stresshormoon cortisol. Dat is goed nieuws voor zowel je lijf als je hoofd.
Als je merkt dat de spanning blijft terugkomen, of als je klachten invloed hebben op je werk, slaap of humeur, wacht dan niet te lang. Een NGS-masseur® kan samen met jou kijken naar de oorzaak, advies geven over houding en beweging én natuurlijk zorgen dat je spieren weer tot rust komen.
Wist je dat iedereen zich zonder enige opleiding masseur mag noemen? Jouw lichaam is kostbaar, vertrouw het toe aan de juiste persoon. Kies daarom voor een NGS-masseur®. Deze masseurs zijn gediplomeerd, voldoen aan strenge kwaliteitseisen en blijven zich continu bijscholen. Kijk voor een adres bij jou in de buurt