Van model en kapster tot enthousiast sportmasseur. Het overkwam Wietske de Jong uit Joure. Nou ja, het overkwam haar niet. Ze koos er zelf voor, met hart en ziel. Want als Wietske ergens voor gaat, dan gaat ze er vol voor. “Ik was verzadigd geraakt. Ik heb me georiënteerd en heb me er blind ingestort”, vertelt de 48-jarige Friezin over haar keuze voor de opleiding sportmassage. “Mijn lat ligt altijd hoog. Ik dacht: als ik eraf val, heb ik het in ieder geval geprobeerd.”
Sinds haar 25ste zit ze in het ondernemersvak. Samen met haar man heeft ze onderhoudsbedrijf De Jong en De Boer in Joure en is ze eigenaar van Bouwkundig Adviesbureau Eric de Jong & Partners waar ze de administratie doet. Een carrière erbij als sportmasseur betekende een nieuwe opleiding. “Ik moest terug de schoolbanken in. Aangezien ik faalangst heb, heb ik het bijna tegen niemand gezegd. Dan hoefde niemand het te weten als ik het niet zou halen. Naast mijn man en onze drie kinderen waren alleen enkele vriendinnen en bouwvakkers op de hoogte.” Ze maakte een ruimte in het pand vrij waar ze het masseren kon oefenen. “Het grappige is dat mijn praktijk met enkele aanpassingen uiteraard nog altijd op deze plek zit.”
De opleiding verliep vlekkeloos, al stopte Wietske er de nodige uren in. Ze zat tot 2.00 uur ’s nachts in de studieboeken en keek op YouTube filmpjes waar alles in jip-en-janneketaal werd uitgelegd. “Voor mijn praktijkexamen had ik zo’n tien mensen bij me om te oefenen. Er kwamen mensen bij me die ik niet kende. Dat was best spannend, maar ik wilde ook goede feedback. Ik ben met goede cijfers geslaagd en ben direct naar de Kamer van Koophandel gegaan om me in te schrijven. Ik was helemaal verbaasd dat de naam Sportmassage Fryslân nog beschikbaar was. Ineens dacht ik: Jeetje, ik heb een eenmanszaak! Ik gaf mezelf een halfjaar om te kijken hoe het ging. Als het niet zou lopen, zou ik ermee stoppen. En kijk nu: op 12 juli bestond ik vijf jaar.” Tijdens haar opleiding heeft Wietske veel extra cursussen gedaan om zo veel mogelijk kennis te vergaren, zoals cupping massage en Indian Head Massage. Ze liep mee met topsporters op Sportcentrum Papendal en leerde volgens haar ook veel in de snijzaal van het ErasmusMC in Rotterdam. “Het is heel interessant om te leren wát je als masseur met je handen masseert.”
Ook na haar opleiding heeft Wietske extra opleidingen en cursussen gevolgd waaronder bindweefselmassage, triggerpointtherapie en medical taping. “Opleidingen zal ik blijven volgen. Ik ben nooit uitgeleerd.”
Typerend voor de positief ingestelde Wietske is dat ze zich wil onderscheiden. Zo is ook haar praktijk niet standaard ingericht. “Vaak zie je kleuren als lichtblauw en -groen. Ik heb gekozen voor geel. Geel is de kleur van de zon en wie wordt er nou niet vrolijk van de zon? Als iemand bij me binnenkomt, hoop ik altijd dat hij vrolijker weggaat dan dat hij binnenkwam.”
Het vak sportmasseur is bij Wietske ook ontstaan door haar liefde voor de sport. Hardlopen, fietsen, mountainbiken, racefietsen; het staat allemaal op haar activiteitenkalender. In Friesland is ze aardig bekend als hardloopster, wat haar direct een behoorlijke klantenkring heeft opgeleverd. “Ik denk dat de gunfactor hoog is.” Bij Wietske is massage geen ontspanningsmassage. “Ik kan mijn mond niet houden”, lacht ze. “Sportmassage is voor de sporter natuurlijk wel ontspanning, maar het is toch anders dan een échte ontspanningsmassage. Sporters die bij mij op de bank liggen, zijn vooral hardlopers, triatleten en racefietsers. En die willen vaak ook praten. Mijn cliënten zijn bijna nooit stil. Je hebt het over wedstrijden, hoe je beter kunt worden, wat je doelen zijn en hoe je omgaat met blessures.” Dat laatste is een belangrijk onderdeel van Wietskes behandelingen. Heel graag helpt ze sporters weer op weg als zij kampen met blessureleed.
“Het viel me op dat veel triatleten die bij me komen last hebben van hun schouders. Om dat zelf te voelen, heb ik een zwemclinic gevolgd. Zo kan ik me goed verdiepen in het klachtenpatroon. In 2022 kon er weer geschaatst worden. Er kwamen mensen met klachten. Ondanks dat ik vroeger zelf veel geschaatst heb, heb ik in de kerstvakantie een schaatsclinic gevolgd. Zo voelde ik zelf hoe en waar de klachten in scheenbeen en billen ontstaan en aanvoelen.” Van alle sporten is hardlopen Wietskes grootste liefde. Ze begon ermee in 2013. Na tien weken trainen liep ze 21 kilometer. In 2014 volgde haar eerste marathon, waarvan ze er inmiddels elf heeft gelopen, onder meer in Valencia, Barcelona en Berlijn. En zelfs de ultramarathon van 56 kilometer in Kaapstad, Zuid-Afrika heeft ze gelopen. “De 56 kilometer loop heeft me geleerd dat niets onmogelijk is. Ik heb zelf ook veel met blessures te maken gehad. Soms moet je je doelen bijstellen. Bijvoorbeeld van een wedstrijd uitlopen naar aan de start staan van een wedstrijd.
“Bij blessureleed vertelt je lichaam of ernaar toe werken nog mogelijk is. Ik heb een foto van Kaapstad waar ik met de Friese vlag boven mijn hoofd loop. Ik denk dat die foto nog wel het meeste zegt. Daar was het moment dat ik dacht: het glas is nooit half leeg, maar nog half vol. Ondanks mijn ernstige blessureleed heb ik laten zien dat niets onmogelijk is, als je maar goed luistert naar wat je lichaam je vertelt. Nadat ik dat wist, ging ik op zoek naar hoe ik ook anderen kan helpen hun doelen te halen. Dat heeft meegespeeld in mijn keuze om sportmasseur te worden. En door mijn werk met cliënten die naast hardlopen ook nog andere sporten doen, ben ik geïnspireerd geraakt om te gaan racefietsen en mountainbiken.”
Wietske heeft ook de opleiding tot hardlooptrainster gevolgd. Daarmee doet ze momenteel nog niet zoveel, maar ze is ervan overtuigd dat in combinatie met haar eigen ervaring als hardloopster ze daar veel voordeel bij heeft bij de behandelingen die ze geeft. “Als een cliënt bij mij komt met een zogenaamde lopersknie, waarbij je onder andere pijnklachten hebt aan de buitenkant van je knie, geef ik aan dat die blessure met een aantal weken over kan zijn. Ik kan niet garanderen dat diegene na zes weken tien kilometer kan hardlopen, als dat zijn doel is. Ik kan wel aangeven: misschien kun je je doel omzetten van tien naar vijf kilometer. Ik ben geen dokter, ik ben geen fysiotherapeut, dus als ik denk dat er meer aan de hand is, zal ik dat zeker aangeven en diegene doorsturen. Je bent het jezelf verplicht om uit te zoeken wat het is. Je moet niet vergeten: je lichaam kan niet praten.”
Sportmassage Fryslân
De Poel 5
8502 TT Joure
Telefoon: 0613629442
Email: info@sportmassagefryslan.nl
Website: www.sportmassagefryslan.nl
Zit Wietske iets te ver uit jouw buurt? Kijk dan via deze link voor een NGS-masseur bij jou in de buurt.