Mensen zonder diploma mogen zich masseur noemen: een kwalijke zaak

Jouw lichaam is kostbaar, vertrouw het toe aan de juiste persoon!

In Nederland zijn tussen de 30.000 en 40.000 mensen die iets met massage doen. Sommige hebben alleen een boek gelezen en noemen zich masseur. Aan de andere kant van het spectrum zitten uiterst professionele masseurs die zich continu bijscholen. “Bij beide hangt een bordje ‘masseur’ op de deur. Voor de cliënt is het bij binnenkomst lastig het onderscheid te maken’’, zegt Anja Bruinsma, directeur van het Nederlands Genootschap voor Sport- en Wellnessmassage (NGS).

Masseur is geen beschermd beroep

Masseur is geen beschermd beroep. Iedereen mag zich masseur noemen. Dat is anders bij bijvoorbeeld fysiotherapeuten, tandartsen of verpleegkundigen. Vanuit de overheid zijn die beroepen beschermd. Alleen mensen die de juiste kwalitatief goede opleiding hebben genoten, mogen zich fysiotherapeut, tandarts of verpleegkundige noemen. Om dat te blijven, moeten ze bovendien aan strikte nascholingseisen voldoen. Bruinsma: “Zo’n systeem bestaat voor masseurs niet. Maar ook aan masseurs vertrouwen cliënten hun kostbaarste bezit toe: hun lijf. Het NGS vindt daarom dat ook masseurs aantoonbare kwaliteit moeten bezitten. Daarom hebben we zelf een licentiesysteem opgezet. Om de licentie te krijgen en te behouden moet de masseur elke vijf jaar een minimum aantal bijscholingen volgen. Zo weet een cliënt in elk geval dat hij zijn lijf aan een NGS-masseur® met geldige licentie kan toevertrouwen. De naam NGS-masseur® hebben we gedeponeerd. Iedereen mag zich masseur noemen, maar niet iedereen mag zich NGS-masseur® noemen.”

Ga voor kwaliteit!

Alle masseurs met een geldige NGS-licentie zijn te vinden op www.vindeenmasseur.nl. Bruinsma zegt overigens uitdrukkelijk niet dat er geen goede masseurs zitten tussen de mensen die geen NGS-licentie hebben. “Ik kan het alleen niet aan de buitenkant weten. En de cliënt kan dat ook niet.” Ze vergelijkt het met het BOVAG-keurmerk voor garages. De meeste mensen zullen niet aan hun auto laten sleutelen bij een garage zonder BOVAG-keurmerk. Bruinsma: “Doe je dat wel en je staat na een paar kilometer langs de kant van de weg, dan weet je dat je geen poot hebt om op te staan. De NGS-licentie werkt op dezelfde manier. NGS-masseurs® die in het bezit zijn van een geldige licentie, hebben hun kwaliteit aangetoond. Het NGS staat voor dit beleid en we zullen er alles aan blijven doen om de kwaliteit van onze masseurs hoog te houden én uit te dragen”, zegt ze.

Bovendien zijn alle NGS-masseurs verbonden aan een klachtenprocedure. Mocht je ooit een probleem hebben met je masseur, dan kun je dit eenvoudig bespreken met een onpartijdige klachtenfunctionaris.

Over het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS)

Het NGS bestaat sinds 1964 en behartigt de belangen van zo’n 4000 aangesloten sport-, sportzorg- en wellnessmasseurs. Daarnaast geeft het NGS licenties uit en neemt de organisatie toetsingen af. “Wij vinden het belangrijk dat onze masseurs een hoge kwaliteit hebben dat aansluit op de zorgvraag vanuit het veld. Wat betreft hun massagevaardigheden en up-to-date kennis van het vak, maar ook in hun algehele professionaliteit. Daar vallen bijvoorbeeld het werken met een cliëntendossier, het hebben van een klachtenregeling en hoge hygiënestandaarden onder”, zegt Bruinsma.

Gerelateerd nieuws

Onderhoud je lichaam als een F1 auto

Het Formule 1-seizoen gaat weer van start, en dat betekent dat teams als Red Bull Racing alles op alles zetten om de auto van Max Verstappen in topvorm te krijgen en te houden. Elke race draait om snelheid, precisie en betrouwbaarheid. Daarom krijgt zijn auto voortdurend onderhoud: de bandenspanning wordt gecontroleerd, de motor wordt geoptimaliseerd en de aerodynamica wordt afgesteld. Maar wist je dat jouw lichaam net zo’n onderhoud nodig heeft? Massage is in feite het pitstopmoment voor jouw spieren, zodat je soepel en krachtig blijft bewegen.

Waar let je op bij de keuze voor een masseur?

De zon laat zich na een lange winter eindelijk weer zien, de dagen worden langer en we voelen de energie langzaam terugkomen. Dit is de tijd van het jaar waarin we onze huizen opruimen, de tuin netjes maken en de ramen weer openzetten om frisse lucht binnen te laten. Je lichaam verdient net zo goed een reset. Een massage kan daarbij helpen! Maar let op, want wist je dat iedereen zich masseur mag noemen?

Deze massages helpen jou carnaval door

Carnaval: vijf dagen lang feesten, zingen, dansen en waarschijnlijk iets te weinig slapen. Fantastisch, maar je lichaam krijgt het zwaar te verduren. Voorkomen dat je halverwege instort? Of wil je na de laatste polonaise niet een week als een zoutzak op de bank liggen? Met deze simpele massagetechnieken houd je jezelf de hele carnaval fit.