Massage en griep: ondersteuning voor je immuunsysteem?

Do's and dont's

De griep doet weer zijn ronde en overal hoor je mensen hoesten en proesten. Het griepvirus is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat het immuunsysteem flink op de proef stelt. Veel mensen zoeken naar manieren om hun weerstand te versterken. Massage wordt regelmatig genoemd als een mogelijke ondersteuning. Maar hoe werkt dat precies? En is massage verstandig als je grieperig bent?

Massage en het immuunsysteem

Uit onderzoek blijkt dat massage een positief effect kan hebben op het immuunsysteem. Tijdens een massage worden stresshormonen, zoals cortisol, verlaagd en neemt de productie van witte bloedcellen (lymfocyten) toe. Deze cellen spelen een belangrijke rol in de afweer tegen ziekteverwekkers.

Geen massage bij koorts

Hoewel massage gunstig kan zijn voor het immuunsysteem, is het niet verstandig om een massage te ondergaan als je al ziek bent en koorts hebt. Koorts is een signaal dat het lichaam hard werkt om een infectie te bestrijden. Een massage kan de doorbloeding verder stimuleren en het lichaam extra belasten, waardoor het herstel juist langer kan duren. Dit maakt massage bij koorts een zogenaamde ‘rode vlag’.

Massage als preventie

Wanneer je gezond bent, kan regelmatige massage bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Door stress te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren, kan het lichaam zich beter wapenen tegen ziekteverwekkers. Vooral in de herfst en winter, wanneer virussen actiever zijn, kan dit een waardevolle ondersteuning zijn.

Zorg goed voor jezelf

Wist je dat iedereen zich zonder enige opleiding masseur mag noemen? Jouw lichaam is kostbaar, vertrouw het toe aan de juiste persoon. Kies daarom voor een NGS-masseur®. Deze masseurs zijn gediplomeerd, voldoen aan strenge kwaliteitseisen en blijven zich continu bijscholen. Voor échte kwaliteit en vertrouwen: ga naar de NGS-masseur®. Kijk voor een adres bij jou in de buurt.

Bronnen

  • Hernandez-Reif et al, PMID 15256294 Breast cancer patients have improved immune and neuroendocrine functions following massage therapy. Journal of psychosomatic research, 2004
  • Hernandez-Reif et al, PMID 15809216 Natural killer cells and lymphocytes increase in women with breast cancer following massage therapy. The international journal of neuroscience, 2005
  • Rapaport et al, A Preliminary Study of the Effects of a Single Session of Swedish Massage on Hypothalamic–Pituitary– Adrenal and Immune Function in Normal Individuals PMID 20809811

Gerelateerd nieuws

Waarom wordt massage nooit genoemd als oplossing tegen stress?

We leven in een maatschappij waarin presteren, altijd bereikbaar zijn en een druk sociaal leven de norm zijn. Logisch dat steeds meer mensen zoeken naar manieren om stress te verminderen. In de media worden daarbij vaak dezelfde adviezen gegeven: mindfulness, ademhalingsoefeningen, wandelen, yoga en meditatie. Allemaal waardevolle methoden, maar er ontbreekt opvallend genoeg altijd één krachtig hulpmiddel: massage.

Huidhonger: waarom lichamelijk contact belangrijk is voor je welzijn

In een wereld waarin aanraking steeds meer naar de achtergrond verdwijnt, groeit de behoefte aan fysiek contact. Dit fenomeen staat bekend als huidhonger, een term die verwijst naar het verlangen naar aanraking en de psychologische en lichamelijke gevolgen van een tekort hieraan. Maar wat is huidhonger precies? Wat zegt de wetenschap erover? En hoe kan een massage helpen om deze behoefte te vervullen?

Wat is het verschil tussen een ontspanningsmassage en een sportmassage?

Massage is een geweldige manier om zowel lichaam als geest te ontspannen en te herstellen. Maar welke massage past het beste bij jou? Ontspanningsmassages en sportmassages worden vaak door elkaar gehaald, maar ze hebben verschillende doelen en technieken. In dit artikel leggen we de verschillen uit, zodat je de juiste keuze kunt maken.