Dag in dag uit zaten de Indonesiërs er, op hun knieën en hurken op de rijstvelden. Er was geen dokter, er waren geen medicijnen, maar toch werd van eenieder verwacht dat hij of zij na de nachtrust weer aan het werk ging. Klachten of geen klachten.
Herstel moest komen uit natuurlijke materialen en van natuurlijke handelingen. Zo ontstond lang geleden een natuurlijke kruidengeneeskunde in combinatie met een massagevorm om fit te blijven. “Mensen hielpen elkaar zodat ze de volgende dag weer aan het werk konden”, vertelt Jodi Woutersen, sport- en wellnessmasseur en werkzaam als opleidingscoördinator bij het WellnessInstituut.
Een van de belangrijkste eilanden met rijstvelden in Indonesië is Bali. Doordat veel inwoners van Bali door hun werkzaamheden last kregen van pijnlijke en vermoeide spieren én de Balinees een natuurlijke aanleg heeft voor masseren, is hier de Balinese massage ontstaan. Deze vorm van massage heeft zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld en is van generatie op generatie overgegaan. Tot op de dag van vandaag wordt deze toegepast, ook in Nederland. Je zet de energiebanen aan om daarmee het sympathisch systeem in het lijf in een vorm van herstel te laten komen. Rekken en strekken zijn belangrijke onderdelen om de spieren weer op lengte te krijgen. Ook dat komt heel logischerwijs voort uit het feit dat mensen op Bali vaak hun werk op hun hurken doen. Het is heel belangrijk voor je lichaam om je spieren op lengte te houden of weer te krijgen om klachten te voorkomen”, legt Jodi uit.
Tijdens de Balinese massage worden afvalstoffen uit de spieren verwijderd. Hierdoor gaan mensen zich weer fitter voelen. Door het opheffen van blokkades in de energiebanen wordt de balans tussen lichaam en geest, tussen yin en yang, hersteld. “Het mooie van de Balinese massage is de combinatie van rekken en strekken, drukpunten en ontspanning. Doordat meridianen geprikkeld worden, kom je als cliënt tot een diepere ontspanning. De holistische benadering is typerend voor deze oosterse geneeswijze. De volledige massage gaat van hoofd tot teen en weer terug om lichaam, geest én energie te stimuleren. Vrijwel altijd hoor ik na de massage: ‘Heerlijk, ik kan er weer tegen!’”
Net als bij andere soorten massage, gelden ook bij de Balinese massage contra-indicaties, vertelt Jodi Woutersen. Zo noemt ze onder meer koorts, infectieziekten, gewrichts- en vaataandoeningen en hoge bloeddruk. “Ook kanker geldt als belangrijke contra-indicatie. Toch komen er regelmatig kankerpatiënten met het verzoek om een massage. Dan verwijs ik altijd naar de specialist. Het is natuurlijk zo: waarom zou je je als je ziek bent een ontspannende massage onthouden? Maar bij twijfel – ook bij andere klachten – laat ik iemand altijd eerst contact opnemen met de specialist of huisarts.”
Jodi geniet van haar werk als masseur. “Iedereen die bij mij de deur uitgaat, is tevreden. Dat geeft mij voldoening. Er is nog nooit iemand van de tafel afgegaan die heeft gezegd: ‘Ik vond het niks, dit heeft me niet geholpen.’ Toepassing van de Balinese massage
is daar een onderdeel van. Ik bied het in mijn praktijk niet aan als Balinese massage, maar mijn technieken haal ik uit diverse massages. Aan de klant vraag ik: ‘Waar ben je naar op zoek, wat verwacht je?’ Als iemand speciaal voor nek en schouders komt, kijk ik toch altijd naar het lichaam als geheel. Daar ga ik sowieso het liefst vanuit, alles staat in verbinding met elkaar. En het is heerlijk om van iedere klant de energiebanen weer te laten stromen!