Hoe massage je slaap kan verbeteren

Slaap is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Maar wist je dat een massage je slaapkwaliteit kan verbeteren? In dit artikel duiken we in hoe een massage je kan helpen om beter en dieper te slapen.

Hoe kan massage helpen beter te slapen?

Ontspanning
Een massage helpt je lichaam en geest te ontspannen. Door de zachte bewegingen en druk op je spieren, kan je stress en spanning loslaten. Dit maakt het makkelijker om in slaap te vallen.

Verbeterde slaapkwaliteit
Onderzoeken tonen aan dat massages niet alleen helpen om sneller in slaap te vallen, maar ook de kwaliteit van je slaap verbeteren. Je slaapt dieper en wordt minder vaak wakker in de nacht.

Vermindering van stress en angst
Stress en angst zijn grote boosdoeners als het gaat om slaapproblemen. Een massage kan het niveau van het stresshormoon cortisol verlagen, waardoor je je rustiger voelt en makkelijker in slaap valt.

Stimuleert de aanmaak van slaaphormonen
Massage kan de aanmaak van serotonine stimuleren, een hormoon dat nodig is voor de productie van het slaaphormoon melatonine. Een hoger niveau van melatonine in je lichaam helpt je om beter te slapen.

Slaap: een kwestie van trainen

De Tour win je in bed’, is de gevleugelde uitspraak van oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk. Toch komen veel mensen niet aan de benodigde uren slaap toe. Een powernap kan helpen. Lees verder.

Aromatherapie

Aromatherapie is het gebruiken van geuren van planten, zoals lavendel of kamille, om ons beter te voelen. Deze geuren komen van essentiële oliën die uit planten worden gehaald. Door deze oliën te ruiken of in onze kamer te verspreiden, kunnen we ons rustiger voelen. Onderzoek wijst uit dat sommige geuren ons echt kunnen helpen beter en dieper te slapen. Bijvoorbeeld, de geur van lavendelolie is heel populair omdat het ontspannend werkt. Dit betekent dat als we lavendelolie ruiken voor we naar bed gaan, we sneller in slaap kunnen vallen en beter door kunnen slapen. Zo laat een onderzoek zien dat vrouwen die net een baby hebben gekregen beter sliepen als ze lavendelolie gebruikten. Ze voelden zich meer uitgerust en hadden minder slaapproblemen.

Wil je aromatherapie proberen voor een betere slaap? Hier zijn een paar tips:

  • Begin met een geur die bekend staat om zijn rustgevende eigenschappen, zoals lavendel of kamille.
  • Gebruik een paar druppels essentiële olie in een diffuser in je slaapkamer voordat je gaat slapen.
  • Je kunt ook een klein beetje olie op je kussen druppelen, maar test eerst of je huid niet gevoelig is voor de olie.

Onthoud dat wat voor de ene persoon werkt, niet altijd voor iedereen werkt. Probeer verschillende geuren om te zien wat het beste voor jou werkt.

Goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid. Slaap lekker!

Onderzoeken

Hachul H, Oliveira DS, Bittencourt LRA, Andersen ML, Tufik S. The beneficial effects of massage therapy for insomnia in postmenopausal women. Sleep Sci. 2014;7(2):114–116. doi: 10.1016/j.slsci.2014.09.005

Stephen Rajan Samuel, Rachita Gururaj, K. Vijaya Kumar,corresponding author1 Prina Vira, P. U. Prakash Saxena and Justin William Leslie Keog. Randomized control trial evidence for the benefits of massage and relaxation therapy on sleep in cancer survivors—a systematic review

Yuan SL, Matsutani LA, Marques AP. Effectiveness of different styles of massage therapy in fibromyalgia: a systematic review and meta-analysis. Man Ther. 2015;20(2):257–264. doi: 10.1016/j.math.2014.09.003.

Mahnaz Keshavarz Afshar, Zahra Behboodi Moghadam, Ziba Taghizadeh, Reza Bekhradi, Ali Montazeri, Pouran Mokhtari. Lavender fragrance essential oil and the quality of sleep in postpartum women

Gerelateerd nieuws

Hoe massage kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem dat je dagelijks leven flink kan verstoren. Of het nu gaat om spanningshoofdpijn of migraine de pijn kan erg vervelend zijn. Gelukkig kan massage een natuurlijke manier zijn om hoofdpijn te verlichten. In dit artikel leggen we uit hoe massage kan helpen bij hoofdpijn.

Veel voorkomende knieblessures bij wielrenners

Ondanks dat het aantal sportblessures sinds 2011 is afgenomen, zien we juist bij wielrennen een toename van 44% in blessures. Dit meldt VeiligheidNL. Sport- en MSK-arts Nando Liem, voormalig ploegarts bij professionele wielerploegen zoals Vacansoleil en Sunweb, gaat in dit artikel hier verder op in.

Fietsblessures van hoofd tot teen

Veel fietsers krijgen te maken met allerlei fysieke klachten tijdens of na het fietsen. Veelal zijn deze klachten te voorkomen door goede preventie. Zaken als de juiste fietspositie, het goed afstellen van het stuur, aandacht besteden aan het plaatsen van het schoenplaatje en het inwinnen van informatie bij professionals uit de sportzorgketen kan veel ellende voorkomen. In dit artikel gaan we in op veelvoorkomende fietsblessures en wat daaraan te doen.